Pussy Riot sa v novom videu pustili do Putina a ropného priemyslu

17.07.2013 Celý región

Moskva 16. júla (TASR) - Punkerky z ruskej skupiny Pussy Riot dnes zverejnili na YouTube svoje nové video nazvané Ako červené väzenie, prvé po takmer roku, a pustili sa v ňom do prezidenta Vladimira Putina a jeho spôsobu riadenia ruského ropného priemyslu. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Na videu štyri členky skupiny s tvárami zakrytými farebnými kuklami šplhajú a tancujú po trubkách plynovodu na ropnom poli. Skupina, ktorej dve členky sú vo väzení pre protestnú akciu v moskovskej katedrále pravoslávnej cirkvi z februára 2012, polieva ropou portrét Putinovho spojenca Igora Sečina, prezidenta a predsedu predstavenstva štátnej ropnej spoločnosti Rosneft.

Kritizujúc blízky vzťah medzi Putinom a ruskou pravoslávnou cirkvou, ktorý bol témou ich "punkovej modlitby" v moskovskej katedrále Krista Spasiteľa, punkerky podľa agentúry Associated Press spievajú: "Váš prezident je ako ajatolláh v Iráne a vaša cirkev je ako Spojené arabské emiráty".

Skupina na svojom blogu uvádza, že ruský ropný priemysel vyniesol Rusku vlani 210 miliárd dolárov, "ale tie peniaze videl iba Putin a zopár jeho kamarátov", citovalo punkerky Rádio Slobodná Európa. "Preto sme sa rozhodli nezávisle prešetriť ropnú produkciu a zaspievať nový song o červenom väzení robotníkov."

Členky skupiny obviňujú Putina z organizovania záťahov na opozíciu a z prenasledovanie politických oponentov po návrate do prezidentského úradu vlani v máji, dodala agentúra Associated Press. Zmieňujú sa preto o tvrdom kritikovi Kremľa, blogerovi Alexandrovi Navaľnom: Navaľnyj v žalári, Hugo Chávez žije, ako v červenom väzení, spievajú na svojom videu Pussy Riot.

Podľa kapely je autorkou časti textu novej piesne Nadežda Tolokonnikovová, jedna z dvoch členiek skupiny, ktoré si vo väzení odpykávajú trest za výtržníctvo v moskovskom chráme - pieseň nazvanú Bohorodička, vyžeň Putina!
 
 
 

Vyberte región